Referentiecase

Performance Factory in Enschede 

Woningcorporatie Domijn gaat een nieuw pand betrekken. Het pand in Enschede, de voormalige Polaroid fabriek is een unieke locatie, die met haar industriële uitstraling sfeer creëert en mensen inspireert. In opdracht van Domijn is het volledige pand gerenoveerd. Uiteindelijk gaat de woningcorporatie zichzelf vestigen in het pand en komt er ruimte voor ondernemend talent. In totaal krijgen 30 bedrijven huisvesting in het pand. Waaronder de Foodhal. De Foodhal gaat zich vestigen op de begane grond en krijgt een oppervlakte van 1000m2. Op drukke dagen verwacht de Foodhal 1500 à 2000 bezoekers. 
 
Referentiecase Performance Factory Enschede

 

De vraag

De vraag vanuit Domijn: Er moet één centraal Wifi systeem te komen, met voor iedere onderneming een eigen afgeschermd netwerk. Voor gasten moet er een open Wifi netwerk gerealiseerd worden. Gasten moeten, na akkoord te zijn gegaan met de voorwaarden, toegang krijgen tot het open gastennetwerk. Het gastennetwerk wordt automatisch afgesloten buiten openingstijden van de Performance Factory en gasten krijgen een limiet op het netwerkverkeer, zodat zij op drukke dagen niet het netwerkverkeer van de gevestigde bedrijven in de weg zitten.

Bij aanvang van het project zijn we gestart met het maken van een heatmap. Domijn leverde ons een plattegrond van het pand aan waarop de gebruikte bouwmaterialen aangegeven waren. In totaal kwamen wij uit op 35 accesspoints. De heatmap software houdt rekening met gebruikte bouwmaterialen, muurdiktes en de gebruikte Wifi band.

Als uitgangspunt is er gekozen voor een volledige dekking op de 5 GHz band. De 5 GHz band is een nieuwere Wifi band waarbij je in vergelijk met de oudere 2.4 GHz band veel meer kanalen tot je beschikking hebt. Het voordeel: minder interferentie en dus een hoger haalbare Wifi snelheid. Een nadeel van de 5 GHz band is dat het minder goed door muren en obstakels dringt en oudere apparaten kunnen er niet mee overweg.

In overleg met de installateur Klein Poelhuis kwamen wij met een voorstel voor de meest ideale plaatsing van de accesspoints. Uiteraard is de meest ideale plaatsing op de heatmap niet altijd een haalbare plaatsing. Na diverse overleggen met de installateur en aanpassingen in de heatmap kwamen we tot een voorstel waarbij de accesspoints op de meest ideale locatie gepositioneerd waren die praktisch ook haalbaar zijn.

De Oplossing

We kozen ervoor om de Unifi AP AC Pro accesspoints te leveren van Ubiquiti. De accesspoints kunnen een hoge snelheid aan van 1300Mbps op de 5GHz band en de accesspoints zijn compatible met oudere apparaten welke nog op de 2.4GHz band werken.

Omdat het niet mogelijk is om voor alle ondernemingen een eigen SSID (Wifi netwerknaam) aan te maken, het systeem ondersteund immers 4 SSID’s, kozen we voor een systeem met 802.1x in combinatie met een Radius server. Hierbij krijgt iedere ondernemer zijn eigen persoonlijke Wifi inlogcode welke bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Het voordeel is dat de inloggegevens, in tegenstelling tot een WPA wachtwoord, minder snel op straat komt te liggen wanneer een onderneming besluit elders huisvesting te zoeken. Het account wordt in dat geval uit het systeem verwijderd en er kan niet meer ingelogd worden met de verstrekte gegevens.

Ook is het met 802.1x mogelijk om de ondernemingen ieder in hun eigen VLAN te plaatsen. Een VLAN is als het ware een virtueel netwerk. Apparaten geplaats in VLAN 1 kunnen elkaar benaderen over het netwerk, maar kunnen nooit apparaten van een andere onderneming geplaatst in VLAN 2 benaderen. Ook was er een wens om de ondernemingen indien gewenst te voorzien van bedrade aansluitingen. De configuratie met VLAN’s zorgt er ook voor dat bedrade apparaten, zoals een printer alleen te benaderen zijn door Wifi apparaten welke in hetzelfde VLAN geplaats zijn.

Conclusie

Domijn heeft met de hardware van Ubiquiti een kosten efficiënt systeem in handen, zonder concessies te doen aan kwaliteit en stabiliteit. Met het servicecontract worden ze volledig ontzorgd. Serviceaanvragen worden snel op afstand doorgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van participanten accounts of het toevoegen van nieuwe accounts. Wij beheren het systeem 24/7 op afstand en zodra er een fout geconstateerd wordt, grijpen wij in.

  Sla de Domijn referentiecase op als PDF

De wensen voor het gastennetwerk

 • Een open gastennetwerk geschikt voor 2000 bezoekers.
 • Gasten moeten doorgeleid worden naar een portal met de huisstijl van de Performance Factory.
 • Na het akkoord gaan met de voorwaarden dient de gast toegang te krijgen.
 • Het gastennetwerk dient buiten openingstijden automatisch gesloten te worden.
 • Gasten dienen een bandbreedte limiet te krijgen, zodat gasten niet het normale netwerkverkeer in de weg zitten.
 • Het gastennetwerk dient een aparte firewall policy te krijgen, alleen de meest gangbare poorten worden opengezet.

De wensen voor het participanten netwerk

 • Per participant een inlogcode om in te loggen op het Wifi netwerk.
 • Participanten dienen alleen toegang krijgen tot hun eigen (VLAN) netwerk, zowel bedraad als draadloos.
 • Op basis van 802.1x en een Radius server worden de participanten ingedeeld in het juiste VLAN.
 • Per participant moet er de mogelijkheid zijn om aparte firewall policies aan te maken.

De hardware

Internetverbinding

 • 10 Gbps glasvezel verbinding geleverd door NovoServe in Doetinchem.
 

 

Advies nodig?

Wij zijn telefonisch te bereiken op werkdagen van 8:30 tot 17:00.

Bel ons op: 0314 2000 20